Fırat Yöndem tarafından 11.02.2015 12:02:41 tarihinde, Donanım kategorisinde yayınlanmıştır.
Geçmiş zamanlarda overclock teriminin geçtiği konularda kullanıcılar tekrar tekrar düşünmek zorunda kalırlardı. Tabii ki bu konuda tedirgin olmalıyız ama hiç bir zaman geri adım atmamıza gerek yok. Geri adım atmamamızın nedeni, artık güncel donanımların bu isteğimize kolay bir yanıt veriyor olmaları.
Anakart üzerinde kullanılan özel soğutuculardan tutun, uzun ömürlü katı kapasitörler ve aşamalı güç tasarımları gibi en ince detaylar sizin geçerli olan overclock ortamını sağlıyor.
Satın aldığınız işlemcinin yanıda gelen soğutucu fanın termel performansı orta düzey ve daha yukarısı olarak planlanan frekans artşlarında verimliliği sunmayabilir. Bu olası problemi engellemek için özelleştirilmiş bir işlemci soğutucusu kullanmamız gerekiyor. Bunun için 70 Tl'den 170 TL'ye kadar çeşitli çözümlerle karşılaşabiliriz. Üst sınıfa doğru çift radyatörlü modellere göz gezdirmemiz daha iyi olacaktır.
Güç kaynakları overlock'ta önemli bir taşıyor. işlemcinin frekansı yükseldikçe güç ihtiyacıda artacaktır. Güç ihtiyacıda beraberinde volyaj akımınıda zorlu kılıyor. İlemcinin tek başına tükettiği bu güç yanlızca güç kaynağından elde elde ediliyor. Mutlak kaliteli bir marka tercih etmeliyiz. Eğer bilgisayarı bir bütün olarak satın aldıysak ilk işimiz kasayı açıp güç kaynağının markasına bakmak. Büyük bir ihtimalle güç kaynağını değiştirmek zorunda kalacağız.
Tam olarak olarak kararlı bir şekilde çalıştıramadığımız bir bellek kitimiz olabilir.Bu sıkıntıları ise BIOS güncelleştirmesi ile çözebiliriz. Önemli anakart üreticileri güncel modellerinde yer alan BIOS sık sık güncellemeyi ihmal etmiyorlar.Bu güncellemelerin hedefinde bellek modülleriyle olan uyumluluğun iyileştirmesi var. Bu nedenle bizde mutlaka her ay düzenli olarak anakart üzereticimizin sitesini ziyaret edip anakart modellerine özel yeni bir BIOS dosyasının olup olmasığını kontrol etmeliyiz.
BIOS Parametreleri:
Gerekli olan önlemleri aldık hatta daha başarılı sonuçlar elde etmek için donanımlarımızın ısınma problemini de hallettik. Şimdi ise sıra BIOS ekranına geçmeye geldi. Burada ilk olarak yapmamız gereken "Advanced" sekmesine girip anakart ısısını kontrol etmek. Sıradaki adımımız CPU Voltage, CPU VTT Voltage ve DRAM Voltage alanlarının karşısındaki değerleri not almak olsun.
BCLK Frequency: Bazı anakartlarda bu parametre CPU Frequency olarakta geçiyor. BCLK Frequency parametresi overclock'un can damarını oluşturuyor.
CPU Radio Setting: Bu parametre sayesinde işlemcimizi çarpanlarına ayırabiliriz. Intel'in EE ailesinde çarpan açık olarak gelirken bu seriye ait olmayan işlemcilerde sadece çarpanı düşürebiliyoruz. SAbit rakamı yüksek rakamlarda biten işlemciler anakart tarafından sıkıntı yaşamamıza yol açar.
DRAM Frequency: Belleğimizin frekans ayarlarını ise bu parametre üzerinden yapabiliyoruz.
QPI Frequency: Açılımı QuickPath Interconnect olan bu bağlantı birimi eski zamanlardaki FPB'nin terive geçti. Görevleride FPB'ye benziyor.
Uncore Frequency:Uncore frekansı direk olarka bellek ile alakalıdır. Beleklerinizi 8 çarpanında çalıştırıyorsanız Uncore Frequency parametresinin değeri de 16 olmalıdır.
Memory Multiplier: Bellek bölen ayarlarının gerçekleştirildiği parametredir. Burada ayarladığınız değişiklikler Uncore Frequency içerisine iki katı olacak şekilde yansıtmayı unutmayalım.
DRAM Timing: Bu parametre çoğu anakart BIOS'unda benzer şekilde bulunuyor. DRAM timing içerisinden belleklerinizin gecikme sürelerini ayarlayabiliriz.
CPU Voltage: Bu parametre yardımıyla işlemci voltajını yükseltebiliyoruz.
CPU VTT Voltage: Bu parametre bazı anakartlarda QPI/VTT şeklindede bulunabilir. Şidderi artan overclock işlemlerinde QPI/VTT üzerinden voltajı yükselterek kararlılığı sağlayabiliriz.
DRAM Voltage: Belleklerimizin voltaj ayarını yapabileceğimiz tek yer burasıdır.
Load Line Calibration: İşlemciye gönderilen voltaj miktarı yükseldiğinde bu ayarı etkinleştirmemiz lazım. Böylece Voltaj dalgalanmalarının önüne geçmiş olabiliriz.
Overclock aşamaları:
Güncel anakartların BIOS'ları içinde bize lazım olan bazı parametreleri tanıdık. Şimdi ise Overclock işlemine geçme vakti geldide çattı.
Direkt olarak işlemciyi 4.00 GHz'e yükselteceğiz. Ardından 4.20 GHZ'e doğru yol alacağız. 4.20 GHz'de son derece stabil bir çalışma söz konusu olduğu için o frekanstaki BIOS ayarlarınıda ekledik.
-Şuan işlemci 2.93 GHz'de çalışıyor. BCLK hızı 133 MHz, çarpan ise 22.
-4.00 GHz için BIOS içerisinden 1.29V yaptık.
-Isılarda normal olarak 1.00 GHz'lik bir artış var.
-İşlemcinin değilde belkide anakartın limiti olduğunu düşündüğümüz 4.20 GHz'yiz.
-sıcaklık yine problem yaratacak gibi durmuyor.
-4.20 GHz'de elini taşın altına koyan core i3 530 işlemcisi tehlikenin başladığı 80 dereceye yükselmedi.
google hesabımıza giriş yapıpta aratma yaptıgımızda bu bilgilerin gizliliği bozulur ve siz...
bir web sayfasını ziyaret ettiğiniz zaman ardından yan tarafda açılan eklentiler hızınınız...
windows 8 de uygulama kurmak artık çok daha kolay ve hızlı....
Commodore PET ilk tam entegre ,tak-çalıştır ev bilgisayarıydı....
Arama motorları son 10 yılda hayatımıza giren ve şu an tüm dünya üzerindeki sistemin nered...
google hesabımıza giriş yapıpta aratma yaptıgımızda bu bilgilerin gizliliği bozulur ve siz...